skip to Main Content

Akoestiek

Het geluid van vergaderingen, collega’s die met elkaar aan het praten zijn en duidelijk hoorbare telefoongesprekken zijn slechts een aantal voorbeelden van geluiden op kantoor die voor irritaties kunnen zorgen. Uit een onderzoek van architect Gensler is gebleken dat 53% van de medewerkers regelmatig afgeleid wordt doordat de werkplek rumoerig is. Geluid heeft voortdurend invloed op het vermogen van mensen zich te concentreren, samen te werken of creatief en inspirerend bezig te zijn. Hierdoor is het van belang om bij de inrichting van een werkplek tevens rekening te houden met de akoestiek van het kantoor. In deze blog geven we meer informatie over hoe geluid de werkplek kan beïnvloeden en wat je eraan kan doen om de overlast ervan te minimaliseren.

 

Geluid plant zich voort middels trillingen in de lucht. Die trillingen worden weerkaatst door harde oppervlakken zoals een betonnen vloer of een glazen wand. Dit geluid sterft dus niet direct uit en dat is wat wordt ervaren als vervelend, of als slechte akoestiek. Geluid heeft hierdoor een grote invloed op het welbevinden van mensen. Storend geluid kan namelijk op de lange termijn een negatief effect hebben op hen. Een lange blootstelling aan kantoorlawaai afkomstig uit bijvoorbeeld een te open kantoortuin, kan ervoor zorgen dat mensen meer stress ervaren. Daarnaast heeft lawaai op de werkvloer invloed op de productiviteit, doordat bijvoorbeeld de taakuitvoering verminderd wordt door sneller afgeleid zijn en jezelf slechter kunnen concentreren. Het duurt over het algemeen 25 minuten voordat je weer terug kan gaan naar de originele taak waarmee je bezig was wanneer die onderbroken wordt door geluid. Naast verlies van concentratievermogen en productiviteit kan geluid op de werkvloer ook zorgen voor frustratie en een toename in vermoeidheid.

 

Nu duidelijk is wat de gevolgen kunnen zijn van lawaai op de werkvloer, is het natuurlijk ook van belang om te weten hoe dit opgelost kan worden. Allereerst is het van belang om te kijken naar de functie van de ruimte en het gebruik ervan. Een concertzaal vereist bijvoorbeeld een andere akoestiek dan een vergaderkamer. Je kan ervoor kiezen om zachte materialen toe te passen aangezien die de weerkaatsing van geluidsgolven reduceren, doordat deze worden ‘opgenomen’ in het materiaal. Denk hierbij aan een gave visual op de muur, voorzien van een zachte stof met daarachter een akoestisch absorberende vulling. Denk aan het gebruik maken van vloerkleden op een harde vloer, maar ook aan wat lager hangende, gestoffeerde lampenkappen of het aanbrengen van raamstoffering in de vorm van stoffen lamellen of gordijnen.

 

Oplossingen die wat ingrijpender van aard zijn, zijn bijvoorbeeld het toepassen van interieurelementen  dat geluid ‘absorbeert’. Voorbeelden hiervan zijn akoestische wandpanelen of plafonds, hangende akoestische wanden of akoestisch meubilair. Akoestische wandpanelen zijn geluidsabsorberende panelen die de akoestiek verbeteren door de nagalm in een ruimte te verminderen. Ze kunnen op allerlei plekken in het interieur worden geplaatst maar meestal wordt er gekozen voor het grootste oppervlak van een ruimte zoals het plafond of een wand. Daarnaast kunnen hangende akoestische wanden of panelen gebruikt worden om luidruchtige delen van een kantoor af te schermen. Dit zijn meestal wat hogere wanden waarmee je gemakkelijk een aparte ruimte kan creëren. Een mooi voorbeeld van een akoestische plafondoplossing, is het product ‘textile ceilings‘ van Hunter Douglas.

 

De weerkaatsing van geluid kan ook verminderd worden door akoestisch meubilair te plaatsen in het interieur. Dit zijn meubels die gemaakt zijn van speciaal akoestisch materiaal dat een geluidsabsorberende werking heeft. Voorbeelden hiervan zijn banken en stoelen met een hoge rug waarbij de zijkanten naar binnen staan zodat een eigen ruimte gecreëerd kan worden. Zoals de Pod PET Felt Privacy Chair van De Vorm.

 

Het gebruik van dit soort meubels geeft je hierdoor de mogelijkheid om jezelf af te zonderen van de rest en in alle rust te kunnen werken aan een taak, of in privacy te overleggen. Naast het gebruik van akoestisch meubilair en akoestische panelen kan het gebruik van akoestische scheidingswanden tussen bureaus ook helpen om het geluid te verminderen. Door deze scheidingswanden kun je bijvoorbeeld de afleiding van telefonerende collega’s minimaliseren. Kleine kanttekening hierbij is dat een dergelijk paneel wel voldoende hoog moet zijn, het nadeel daarvan is dat je echt wordt ingesloten door deze panelen.

 

Je hoeft natuurlijk niet het hele kantoor vol te hangen met akoestisch meubilair, wanden of panelen, maar het kan wel handig zijn om één of meerdere oplossingen te kiezen en die vervolgens aan te brengen op plekken waar het geluid als hinderlijk wordt ervaren. Het loont de moeite om een nulpuntmeting te laten uitvoeren en om van daaruit in onderling overleg te bepalen met welke middelen welk resultaat bereikt kan worden. Met deze technische informatie kan vervolgens gekeken worden naar hoe dit alles esthetisch passend gemaakt kan worden in het interieur. Door te letten op de akoestiek in een interieur zorg je ervoor dat je jezelf beter kunt concentreren en niet gestoord wordt wanneer je aan het werk bent.

 

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden om je interieur volgens de juiste akoestiek in te richten? Neem dan contact op via info@zointerieurprojecten.nl