skip to Main Content

Comfort: klimaat

Deel drie van onze serie over comfort in je interieur gaat over klimaat. Binnen de kaders van ons vakgebied. Het is wederom een mooi voorbeeld van hoe persoonlijk de beleving van comfort is; voor de één is een warm binnenklimaat comfortabeler dan voor een ander die juist zweert bij meer koeling. In deze blogpost gaan we dieper in op hoe je een comfortabel binnenklimaat creëert en daarbij rekening kunt houden met de individuele behoefte van de gebruikers van de ruimte. Zit je lekker? Komtie!

Allereerst het belang van een gezond binnenklimaat. De luchtkwaliteit is van groot belang op de gezondheid en het welbevinden van mensen binnen de vier muren van een gebouw. Door te zorgen voor een goede aanvoer van verse lucht, afvoer van verontreinigde lucht én luchtventilatie worden schimmels en andere ongewenste bezoekers veelal buiten de deur gehouden. Deze veroorzaken namelijk irritaties aan de luchtwegen, hoofdpijn, oogklachten en ga zo maar door. Zie je de productiviteit van je medewerkers al dalen en het ziekteverzuim omhoog schieten? Hou die filters en alle buizen en leidingen daarom schoon.

Een behaaglijk aanvoelend binnenklimaat wordt grofweg bepaald door de luchtstroming, de luchttemperatuur en de luchtvochtigheid. Ook al zijn we allemaal uniek, toch kan er iets gezegd worden over ‘den algemeene mensch’ en wanneer hij/zij comfort ervaart:

  • Een luchttemperatuur in de zomer tussen de 23 en 26 graden en in de winter tussen de 20 en 24 graden. Voor woningen geldt dat deze temperatuur tussen de 18 en 20 graden ligt.
  • Een relatieve vochtigheid tussen de 30% en de 70%.

Gebouwtechnisch gezien zijn er vele oplossingen mogelijk om te komen tot Het Perfecte Klimaatsysteem, waarbij we op willen merken dat het gebruik van een gebouw kan veranderen. Probeer hiermee rekening te houden bij zowel de koop/huur van een pand, als bij de aanschaf/installatie van een systeem. Niets is zo vervelend als achteraf te moeten concluderen dat die kostenbesparing destijds heeft geleid tot een inefficiënt systeem (in de nieuwe situatie). En dus een hoop ongemak en hoge kosten.

Met behulp van domotica-oplossingen kunnen in het gebouw meerdere, individueel in te stellen zones worden gemaakt. Hierdoor is per zone aan te geven wat het gewenste binnenklimaat dient te zijn. Hierin kun je zelfs zo ver gaan, als het toepassen van oplossingen op werkplekniveau. Denk hierbij aan luchtverversing rondom je bureau, met daarbij een individueel in te stellen temperatuur. Combineer dit met een toegangscontrolesysteem en het gebouw ‘weet’ wie er wanneer aan komt en kan eventueel al de werkplek instellen op een voor die gebruiker zo prettig mogelijk klimaat.

Ons advies inzake klimaat is wederom hetzelfde als in al onze andere blogposts over comfort in je interieur: maak een plan. Ja, het klinkt basaal, maar we zien nog te vaak allerlei onsamenhangende interieurprojecten, doordat zowel het vertrekpunt als de route naar invulling van de behoefte toe gewoonweg slecht beschreven waren. Juist de samenhang tussen de factoren zorgt voor comfort in je interieur.