skip to Main Content

Comfort: licht

In deze tweede blogpost over comfort in je interieur, behandelen we het onderwerp ‘verlichting’. Net als geluid is licht niet tastbaar: je kunt het niet even opbergen in een kastje en het er vervolgens weer uithalen. En toch draagt de toepassing van de juiste verlichting enorm bij aan de totale beleving van een ruimte. Voordat we dieper op dit onderwerp in de context van interieurprojecten in gaan, eerst even de broodnodige doch uitermate simpel gehouden wetenschappelijke uitleg over licht. Hou je vast, want we maken het snel begrijpbaar….

Licht is een elektromagnetische straling in een voor het menselijk oog waarneembaar frequentiebereik. Dus eigenlijk niets meer, of minder dan het door een ruimte voortplanten van elektrische en magnetische trillingen. Op een manier die wij met onze ogen kunnen waarnemen. Helder? Mooi J

Licht doet iets met je. Afhankelijk van wat je ermee wil bereiken. Een veilig gevoel, een intieme sfeer, neutraliteit in de ruimte, etc. In onze vorige blogpost hebben we een tweetal sferen opgeroepen in dezelfde ruimte. Omdat we nou eenmaal visueel ingesteld zijn, kiezen we deze keer daar ook weer voor.

Stel jezelf eens voor dat je in een bedrijfskantine zit: een grote open ruimte, voorzien van rijen met tafels en stoelen, een pantry, hoge plafonds en veel licht door de veelvuldige toepassing van TL armaturen. Niks mis mee. Als je een basketbalwedstrijd in een groot sportcomplex wil aanlichten tenminste….

Stel jezelf nu eens in diezelfde ruimte voor. Echter loop je met je vers gemaakte lunch vanaf de in eikenhout en beton uitgevoerde luxe bedrijfskeuken naar de gestoffeerde coupébank. Hier plof je neer en kijk je eens rond. Wat een verschil met die oude bedrijfskantine: elke zit (hoog, laag, open, of juist gesloten) wordt aangelicht door een wat lager geplaatste hanglamp om een stukje intimiteit te creëren. Het gedimde licht geeft voldoende zicht op het gezelschap waarmee je luncht en zorgt voor een aangenaam gevoel. De overige functionele verlichting is strategisch geplaatst, zodat deze het algehele verlichtingsniveau goed regelt, maar de sfeervolle en plaatsgebonden verlichting niet verstoort.

Licht is belangrijk. Te weinig licht en je kunt vatbaar worden voor slapeloosheid, depressies en concentratieverlies. Naast het mooie en het functionele is een goed verlichtingsplan dus een noodzaak om goed te presteren, jezelf prettig in een ruimte te voelen of om te genieten van het samenzijn onder het genot van culinaire verwennerij.

Ons advies met betrekking tot verlichting is eigenlijk hetzelfde als bij elk ander interieurproject wat we ontwerpen en realiseren: leg een basis en maak een plan. Werk dat plan uit. Je verlichting is niet alleen die mooie designlamp in het midden van de ruimte ophangen of het hangen van TL armaturen in je kantoor. Een uitgewerkt verlichtingsplan draagt bij aan het comfort en aan de totale beleving van sfeer in de ruimte. En dat is toch de kern van je interieurproject: sfeer in de ruimte. Een goed advies en de juiste begeleiding hierin voorkomen herstelwerkzaamheden achteraf.