skip to Main Content

Ergonomische werkplek

Jammer genoeg horen we steeds vaker dat mensen last krijgen van hun rug, nek en schouders doordat zij een verkeerde houding aannemen tijdens het (thuis)werken. Het inrichten van een ergonomische werkplek is daarom van essentieel belang voor je gezondheid. Wij van ZO!interieurprojecten gaan daarom in deze blog een aantal punten uitlichten die van belang zijn om je eigen werkplek naar een hoger niveau qua ergonomie te tillen.

Bekijk onze tips hieronder:

 

1. Kijkafstand en kijkhoek

Het is van belang dat de kijkafstand en het beeldschermformaat op elkaar afgestemd zijn. Je moet niet te dicht op een groot scherm kijken maar ook niet te ver weg van een klein scherm. De gemiddelde laptop heeft een beeldscherm van ongeveer 15inch, waardoor de optimale kijkafstand hiervoor 60 cm is. Naast de kijkafstand is ook de kijkhoek van belang. Dit is de maximale hoek van waaruit een beeldscherm bekeken kan worden zonder dat dit verlies van contrast en kleur oplevert. Daarnaast bepaalt de kijkhoek ook de houding van je hoofd die je aanneemt wanneer je naar een beeldscherm kijkt. Je moet niet te ver naar beneden kijken wanneer je op een beeldscherm kijkt, maar ook weer niet te ver omhoog. De optimale kijkhoek tijdens het werken bevindt tussen de 20 en 22 graden.

2. Houding van de armen

Naast de kijkafstand en kijkhoek is de houding van je armen ook van belang om  ergonomisch verantwoord te werken. De optimale hoek tussen boven-en onderarm is 90 graden. Verder is het van belang dat de onderarm steunt op de armlegger van je bureaustoel. Wanneer je armen niet goed worden ondersteunt zorgt dit ervoor dat je schouders extra belast worden, waardoor je weer last kan krijgen van je schouderspieren. De armleggers van je bureaustoel moeten zo ingesteld worden dat je met je stoel goed kan aanschuiven aan je bureau en dat de onderarm steun heeft. De breedte van de armlegger is ook van belang, deze moet dusdanig zijn ingesteld dat de armen op relatief korte afstand van je lichaam zijn gepositioneerd.

3. Hoogte bureau

Je bureau is natuurlijk een van de belangrijkste elementen om ergonomisch te werk te gaan. De werkhoogte van het bureau is namelijk van belang om een goede houding aan te nemen. Zorg er daarom voor dat je bureau een gelijkwaardige hoogte heeft met de armleggers. Idealiter zijn de armleggers even hoog ingesteld als de hoogte van je werkblad. Daarnaast kan het aanschaffen van een ergonomische zit-sta werkplek ook een optie zijn, aangezien dit bureau al dan niet elektrisch van een zit-bureau naar een sta-werkplek gebracht kan worden. Hierdoor kun je zittend werken afwisselen met staand werken.

4. Bureaustoel 

Naast het bureau is de bureaustoel natuurlijk ook van groot belang.  Ergonomisch werken begint namelijk bij goed zitten. Idealiter heb je een ergonomische bureaustoel die speciaal ontworpen is naar het menselijke lichaam en waarbij je verschillende onderdelen van de stoel kan verstellen. Maar niet getreurd, wanneer je geen ergonomische bureaustoel hebt zijn er alsnog mogelijkheden om op een verantwoorde manier te werk te gaan! Wanneer je op een bureaustoel zit kun je er bijvoorbeeld rekening mee houden dat beide voeten altijd de grond raken. Daarnaast moet de hoek tussen boven-en onderbeen ongeveer 90 graden zijn.  Verder zul je rekening moeten houden met de hoogte van de bureaustoel. De juiste hoogte kun je bepalen door voor de stoel te gaan staan en met je knieschijf de voorkant van de zitting aan te raken. Als de knieschijf net boven de zitting uitkomt, is de zithoogte goed ingesteld.

5. Hou rekening met je ogen

Veel mensen krijgen na een lange dag ‘beeldscherm-werken’ last van hun ogen. Het is namelijk erg belastend voor je ogen om langdurig te focussen op een beeldscherm. Richt daarom je blik regelmatig op iets anders dan je beeldscherm, het liefst iets dat verder weg is zoals een uitzicht door een raam. Verder kun je je ogen helpen door de helderheid van je beeldscherm aan te passen zodat het licht minder fel is voor je ogen of door te kiezen voor een bril met een blauw licht filter. Een bril met blauw licht filter zorgt er namelijk voor dat het blauwe licht van je beeldscherm geneutraliseerd wordt en brengt hierdoor je ogen tot rust.

En…. vergeet vooral niet te bewegen. Sta op loop, rek je uit, doe oefeningen, ren de trap op en af.

Mocht je meer willen weten over hoe je het beste een werkplek ergonomisch kan inrichten, stuur ons dan gerust een bericht op info@zointerieurprojecten.nl of bel naar 0416-348564.