skip to Main Content

Inspiratie: Shirley Dap, interieurontwerper

Dit keer hebben we conceptdenker, interieurontwerper, trendvoeler, moeder, gastdocent (en nog veel meer) Shirley Dap uit mogen horen over wat het thema ‘inspiratie’ voor haar betekent!

 

Wie is Shirley Dap?

Shirley is in Suriname geboren en is na hun verhuizing naar Tilburg daar opgegroeid. Als tweede van 7 kinderen wist ze al vroeg dat ze binnenhuisarchitect wilde worden, waarbij ze een voorliefde voor duurzaamheid ontwikkelde. Dit kwam onder meer tot uiting in het altijd creatief bezig zijn, ruimtes en het verblijf erin aangenamer willen maken en het verzamelen van een grote collectie parfumflesjes, plastic tasjes, mooie materialen etc. Altijd met het idee om er ooit nog iets anders van te maken.

En toch was er een verlangen naar zekerheid, waarbij ze het menselijk perspectief als belangrijke leidraad hanteerde. Vanuit die gedachte koos Shirley voor een Schoevers opleiding, welke werd opgevolgd door haar opleiding P&O. Een leerzame periode, waarin ze haar talenten ruim baan heeft kunnen geven. Maar toch….. Er knaagde iets: ze zocht naar meer diepgang, iets om haar eigen persoonlijkheid nog meer in kwijt te kunnen, nog gelukkiger te worden. En dat vond Shirley in de vorm van haar opleiding aan Academie Artemis. De eerste periode combineerde ze de deeltijdopleiding met haar werk als organisatieadviseur, maar het laatste half jaar lag de focus volledig op haar opleiding en heeft ze deze succesvol afgerond met haar afstudeerproject: Unity in Diversity.

In haar studietijd is haar huidige bedrijf HEAL (Humanity, Environment And Love) ontstaan. Met HEAL worden mensen en omgevingen samengebracht met als doel het gevoel van ‘wellbeing’ te verhogen. Uitgangspunten hiervoor zijn de HEAL-pijlers waaronder beleving, duurzaamheid en functionaliteit. Door de jaren heen heeft Shirley zichzelf verder ontwikkeld en daarmee haar bedrijf naar een hoger niveau getild en de kernwaarden stevig verankerd. Hierdoor is niet alleen haar eigen bewustzijn gegroeid, maar is ze ook in staat hierin haar opdrachtgevers mee te nemen, bewust en vaak ook nog onbewust. Wat we inspirerend vinden, is dat Shirley vanuit een geheel eigen visie ontwerpt en waar mogelijk de verbinding legt tussen haar geboorteland Suriname en Nederland waar ze is getogen, in materialisering en producten. Suriname inspireert vanwege de diverse wereldse invloeden en het feit dat iedereen zichzelf kan zijn, maar tegelijkertijd ook Surinamer is. Met deze en meer aspecten creëert HEAL meerwaarde voor de zeer diverse doelgroepen die zij voorziet van een HEAL omgeving.

 

Shirley is gedreven! En dat zien we niet alleen in hoe je je bedrijf leidt en je projecten doet, maar ook in jou als persoon. Kun je ons wat meer vertellen over wat je drijft?

Ik maak mensen graag blij. Dat was als kind al zo, omdat ik bewust bezig was met het creëren van een fijn thuis-gevoel. Het jezelf ergens thuis voelen brengt rust met zich mee, ik wilde en wil daarin een belangrijke bijdrage leveren. Mijn kracht zit mede hierdoor ook in het in kunnen schatten waar iemands echte behoefte ligt, wat bij iemand past en dat vertalen in iets wat in positieve zin echt bijdraagt aan dat gevoel. Daarnaast vind ik het belangrijk om mensen zichzelf te laten zijn, met alle unieke aspecten die daarbij horen. Door met mensen in gesprek te gaan en daarin de diepte in te gaan, leer je mensen echt kennen. Niet alleen binnen mijn vakgebied overigens. Verbinding tot stand brengen tussen mensen en culturen en op die manier ook bijdragen aan dit gevoel van thuis vind ik niet alleen belangrijk, maar ook erg fijn. Een van mijn persoonlijke wensen is een HEAL hotel, waarin de HEAL-lifestyle in elk detail tot uiting komt. Niet alleen qua interieur, maar ook in de verschillende producten daarbinnen, het eten en hoe positieve contacten onderling gestimuleerd kunnen worden.

 

Drive en inspiratie zijn 2 zaken die dichtbij elkaar liggen, vandaar dat we graag met je de overstap maken naar het onderwerp van ons interview. Wat betekent inspiratie voor jou?

Inspiratie is voor mij de voeding om te kunnen komen tot een creatief idee, een uiting, vormgeving. Eigenlijk alles wat aanzet tot nadenken. Groot, klein, complex, eenvoudig: inspiratie haal ik uit de meest uiteenlopende zaken en dat maakt het voor mij ook zo mooi.

 

Als we daar even op mogen inzoomen: wat inspireert jou persoonlijk, maar ook zakelijk? Waar haal je je inspiratie uit?

Mijn antwoord hierop is erg divers, omdat ik uit allerlei aspecten in het leven inspiratie weet te halen. Op straat zie ik dingen die me bijblijven, tijdens het lezen in boeken van Paulo Coelho, of bijvoorbeeld ‘Dit is een goede gids’ haal ik inspiratie. En ik krijg heel veel inspiratie van gebruiken en alles wat ik zie van verschillende culturen. Maar ook mensen die goed doen zijn enorm inspirerend. Als familiemens zijn mijn kinderen en mijn gezin een inspiratiebron. Bijzonder hoe je diverse spiegels krijgt voorgehouden. En last, but certainly not least is mijn moeder mijn muze, mede vanwege het feit dat ze ons alle 7 als alleenstaande moeder in een warme en fijne omgeving heeft opgevoed. Dankzij haar hebben we allen een stevige basis.

Als designer vind ik Patricia Urquiola inspirerend, omdat ik mezelf herken in haar visie. In het werk van Patricia zie je veel organische vormen, gedurfde kleurstellingen en mooie materialen terug. Maar ook Marcel Wanders vind ik inspirerend vanwege zijn eigenzinnigheid. Daarnaast draagt zijn boek voor het Rijksmuseum dezelfde titel als mijn afstudeeronderzoek van 10  hij heeft een boek geschreven wat dezelfde titel draagt als mijn afstudeerscriptie: Unity in diversity. Dus ook in zijn werk zie ik herkenning.

Ik wil hierin ook graag de zangeres Marie-Cécile Moerdijk als inspiratiebron vernoemen en wel omdat ik een intiem huiskamerconcert van haar heb mogen meemaken. Hierin nam ze ons mee in het leven wat ze geleefd heeft en gaf ze ons mee om eruit te halen wat erin zit. Leef nu, inspireer mensen. Prachtig om de levenslust in haar ogen te zien!

 

 

Shirley, we danken je hartelijk voor je openhartigheid en dit mooie interview, waarvan we overtuigd zijn dat het mensen tot denken en doen zal aanzetten!