skip to Main Content

Maak thuiswerken comfortabeler met deze interieurtips

Vandaag is het 16 maart, ook wel de Dag van de Thuiswerker genoemd. Aangezien veel mensen momenteel thuiswerken door de Covid-19 maatregelen, vinden wij het leuk om een aantal tips te geven over hoe je je werkomgeving thuis comfortabeler kan inrichten. Een goed ingerichte thuiswerkplek kan namelijk zorgen voor een hogere productiviteit en meer sfeer. Wij helpen je daarom met 5 tips:

1. De basis voor je thuiswerkplek

Je bureau is natuurlijk het belangrijkste meubel om thuis werken mogelijk te maken. Je spendeert namelijk het grootste gedeelte van je werkdag aan dit bureau. Hierdoor is het van essentieel belang om een goed bureau te kiezen in de juiste ruimte. Je kan kiezen om aan de keukentafel te werken, in de woonkamer of misschien heb je wel een eigen aparte kamer om in te werken. Het kan ook verleidelijk zijn om op de bank te werken, maar dit raden wij niet aan omdat je dit waarschijnlijk niet lang vol houdt en het daarnaast ook niet goed is voor je rug. De houding evenals werkhoogte van je bureau zijn namelijk van belang, en op een bank kun je deze juiste houding en werkhoogte niet aannemen. Zorg daarom voor een bureau met de juiste hoogte waarbij je een goede houding kan aannemen in een ruimte die het beste bij jou past.

Bij een bureau hoort ook een bureaustoel. Je zit het grootste gedeelte van je werkdag op deze bureaustoel, waardoor de juiste afmetingen belangrijk zijn voor een comfortabele thuiswerkplek. Kies daarom voor een bureaustoel die een goede houding stimuleert, zodat je geen last krijgt van je rug. Het beste is om te kiezen voor een ergonomische stoel, aangezien daarbij rekening is gehouden met verschillende posturen en zithoudingen. Daarnaast biedt een ergonomische bureaustoel ondersteuning aan je lichaam en voldoende bewegingsvrijheid.

 

2. De juiste verlichting

Naast het feit dat je bureau het belangrijkste meubel is voor het thuiswerken, is de verlichting hiervan ook belangrijk. Daglicht zorgt namelijk voor meer energie. Wanneer je thuiswerkplek niet genoeg verlichting biedt met alleen daglicht, zal je ook moeten kijken naar de juiste verlichting. Je kan dan het beste kiezen voor een combinatie van dag -en kunstlicht met een minimale lichtopbrengst van 500 Lumen. De kleurtemperatuur moet minstens 4.000K zijn (koel wit licht). Dit helpt om alert en geconcentreerd te blijven. Daarnaast is een tafellamp perfect voor gerichte werkverlichting.

 

3. De kleur

De kleur van je thuiswerkplek kan ook de efficiency van werken stimuleren. Met verf kun je jouw thuiswerkplek personaliseren en een eigen touch geven aan het interieur. Je kan hierbij rekening houden met de effecten die bepaalde kleuren hebben wanneer ze gebruikt worden in een ruimte.

Warme kleuren zorgen namelijk voor een verhoogde werk productiviteit. Daarnaast werken koele tinten zoals blauw juist verfrissend en bevorderen ze de creativiteit. Groene kleuren hebben een rustgevende werking en zorgen voor ontspanning. Je krijgt met groene kleuren meer het idee dat je buiten zit waardoor je automatisch ook meer denkt aan het buitenleven. Wit wordt meestal geassocieerd met een saaie, steriele omgeving terwijl je juist veel met deze kleur kan. Het is een lichte, neutrale kleur waardoor je wit gemakkelijk kan combineren met andere kleuren.  Verder zorgen witte kleuren voor een gevoel van ruimtelijkheid wanneer ze gecombineerd worden met veel natuurlijk licht.

Naast al deze kleuren kun je veel verschillenede effecten toepassen met verf op je muur. Denk hierbij aan verfpatronen, het combineren van hoogglans en zijdeglans of het gebruik van kalkverf.

 

4. Opbergen is key

Een rommelige werkkamer waar alles rondslingert, bevordert niet echt de productiviteit. Natuurlijk kan je bureau rommelig zijn nadat je er een hele dag aan gewerkt hebt, maar het fijnste is om dit na het einde van de werkdag toch een beetje op te ruimen. Dan slingert er niks meer rond en ben je ook niet snel afgeleid van de rommel om je heen. Zorg dus dat je ruimte creëert om alles op te ruimen, zoals een kast voor je werkspullen, ladeblokken, mappen en opbergmandjes. Een opgeruimde werkplek zorgt voor rust in je hoofd en is dat niet precies wat we willen?

 

5. Maak een inspirerende thuiswerkplek

Als laatste is het ook van belang dat je thuiswerkplek een beetje gezellig en inspirerend ingericht is. Waarschijnlijk voel je je dan nog meer op je gemak. Zorg daarom voor een aangename inrichting die bij jou past. Denk bijvoorbeeld aan planten en bloemen. Deze zorgen namelijk ook nog eens voor extra zuurstof in je thuiswerkplek. Verder kun je je werkplek stylen met accessoires waar jij blij van wordt. Denk hierbij aan persoonlijke foto’s of een mooie illustratie aan de muur. Bepaal zelf welke accessoires jij mooi vindt en richt je werkplek hiermee in!