skip to Main Content

Inspiratie: Babette Gouda-Beerens

We mochten onlangs voor onze serie ‘Inspiratie’ Babette Gouda-Beerens interviewen, wat haar inspireert en hoe ze haar creativiteit uit: lees het snel hieronder!

 

Wie is Babette en wat houdt haar zakelijk en privé gezien bezig?

Babette Beerens, 43 jaar, getrouwd met Mark Gouda en moeder van twee zonen van 14 en 11 jaar.

Ik ben Creatief Directeur binnen ons familiebedrijf, dat ik 10 jaar geleden samen met mijn broer Martijn Beerens als 3e generatie van vader René overnam. 20 jaar geleden begon ik bij Castelijn & Beerens in de verkoop; met de collectie in de kofferbak reed ik de klanten langs. Dat was een leerzame tijd! In die tijd bestond onze voornamelijk mannelijk collectie nog voor 99% uit portemonnees. Met de ideeën voor nieuwe producten en damescollecties die ik gaandeweg kreeg, wilde ik graag iets doen! ‘Het lederwaren ambacht’ heb ik geleerd van de beste leermeester die je je kunt wensen; mijn vader. Van hem leerde ik dat hoe mooi het ontwerp of idee ook is, je nooit concessies mag doen aan kwaliteit of gebruiksgemak; de kracht van C&B producten.

Mijn eerste echte damescollectie was ‘Furore’. Het glanzende rode leer in combinatie met een groot opvallend logo, waren echt revolutionair voor C&B en de lijn werd een succes.

C&B heeft als merk de afgelopen decennia, door de uitbreiding van het assortiment met werktassen collecties voor heren en dames, steeds meer gezicht gekregen. Waar de portemonnees in lades liggen, staan werktassen prominent in de winkels. Om het merk nog meer in de spotlights te zetten, brengen we eens per jaar een limited edition tas; een echte eyecatcher uit steeds een andere uitgesproken leersoort.

Ook de verandering in de markt naar meer online verkopen, geeft C&B de mogelijkheid het mooie verhaal achter ons familiebedrijf en onze prachtige producten aan een groter publiek te presenteren. Bovendien hebben we er met het merk RENEE dat Martijn en ik 2012 hebben opgericht, een eigentijds informeel merk bij voor de young professional.

Als Creatief Directeur houd ik me bezig met het ontwikkelen van de collecties en het bewaken van de kwaliteit. Als creatieveling vond ik het lederwaren ambacht van kinds af aan fascinerend. In de vakanties mocht ik meehelpen in de productie; drukkers aanzetten, schalmen, splitten…

Richtingen voor nieuwe collecties bedenken we in een team. Daarmee ga ik aan de slag; schetsen maken, leersoorten ontwikkelen met de looierijen en fournituren zoeken. Op basis van uitgewerkte schetsen en ontwerpen, werk ik in Waalwijk of bij de productiepartners in het buitenland de collectie verder uit.

Onze belangrijkste grondstof, het leer, kopen we zelf in, in Italië.  Daar reist een van ons dan ook regelmatig naar toe om het leer vel voor vel te bekijken, voordat het naar onze productiepartners in het buitenland gaat. Verder reis ik voor het opstarten van de productie van nieuwe collecties regelmatig onze productiepartners.

Privé ben ik graag creatief bezig; ik teken en schilder portretten.

 

Bedankt voor dit mooie inzicht in zowel je privé, als je zakelijke leven! Om even op dat laatste door te gaan: wat drijft jou om nieuwe collecties / producten te ontwerpen?

Ik vind het sowieso heerlijk om bezig te zijn met het ontwikkelen van nieuwe producten en leersoorten. Het houdt je merk levendig en geeft het gezicht en vorm! Neem nou onze nieuwe collectie Rien. Dat leer en die tassen zijn zo prachtig. In de met de hand geverfde stierenhalzen zie je de hand van de meester terug; elke tas is anders. Een écht C&B product.

Of de ‘RENEE made in Holland’ collectie. Het was de wens van Martijn en mij om in Waalwijk weer productie op te starten. Samen met René heb ik uren zitten brainstormen over een eenvoudige en efficiënte productiemethode voor portemonnees en tassen. Het werd een collectie waaraan bijna geen stikwerk te pas komt, uit uitzonderlijk mooi leer dat je ongevoerd kunt verwerken. Een heel puur en ambachtelijk product.

 

Even terugpakkend naar het thema van deze serie: wat betekent ‘inspiratie’ als begrip voor jou?

Inspiratie betekent voor mij persoonlijk ergens door geraakt worden. Vaak is dat de krachtige eenvoud van iets.

 

We zijn ook erg benieuwd wat jou inspireert om te komen tot nieuwe collecties, producten en ook schilderijen?

Nieuwe collecties ontstaan over het algemeen heel gericht vanuit een behoefte. De ‘Made in Holland’ wens, de uitbreiding van het assortiment met een nieuwe dames werktassen collectie enz.  Maar heel soms ook omdat die mooie leersoort die we in Italië in hebben gekocht gewoon zó mooi is, dat we er wel een nieuwe collectie aan móeten wijden!

Op de Lineapelle leerbeurs in Milaan, waar looierijen van over de hele wereld hun nieuwe leersoorten presenteren, krijg ik een goed beeld van de trends in kleuren en materialen voor een jaar later.

Inspiratie doe ik overal op. Tijdens mijn reizen, tijdens het bezoeken van een expositie of wanneer we naar een leuke Scandinavische of andere Europese stad reizen om ideeën op te doen. Ideeën noteer ik of schets ik in een notitieboekje. Het atelier staat vol met monsters die uit deze ideeën voort zijn gekomen. Soms pak ik ze er een aantal jaren later pas weer bij om in een nieuwe collectie toe te passen. Het blijft een kunst om met de ideeën tot een voor C&B of RENEE commerciële collectie te komen!

Mijn inspiratie voor schilderijen zijn de mensen om mij heen. Ik schilder graag portretten. Het is een leuke uitdaging om de karakteristieken van een persoon te vangen in een portret. Dat doe ik niet door een portret heel ver uit te werken, maar op een vrije manier, met rake toetsen.

 

Babette, geweldig dat we een kijkje mochten nemen in wat jou als Creatief Directeur van C&B en Renee en als begenadigd schilder inspireert. Hartelijk dank voor je tijd en inspiratie!