skip to Main Content

Inspiratie: Vincent van Heesch, Architect

Vincent, hartstikke leuk dat je de tijd neemt om ons een kijkje in jouw leven te gunnen! Om bij het begin te beginnen: wie is Vincent van Heesch en wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn wortels liggen in Waalwijk, althans daar zat ik op het dr. Mollercollege. Ik was geen studiebol en dat ik creatief was, had ik nog niet echt door. Behalve bij het maken van allerlei spiekbriefjes. Je kan me een laatbloeier noemen. Pas toen ik op de hts en later op de academie van bouwkunst projecten kreeg, werd het interessant. Zelf bepalen hoe je van A naar B komt en na een tijdje gewoon zelf bepalen wat B is.

Na mijn studie (2004) ben ik begonnen als architect bij forum architecten & planners in Tilburg. Daar hebben we een enorme ontwikkeling meegemaakt van eenvoudige bedrijfshallen naar een heel divers palet aan projecten: woningbouw, kantoren, bioscopen, maar ook veel herbestemmingen. Zelf ben ik vooral actief in het begintraject; acquisitie, contact met de opdrachtgever, de eerste schetsen, presentaties, tot aan de welstandsgoedkeuring. Daarna nemen de technische collega’s het over en kijk ik mee om het concept te bewaken.

Kun je wat meer vertellen over hoe je in je eerste schetsen aan inspiratie komt?

Mijn inspiratie haal ik in eerste instantie uit de vaste gegevens van een project. Zo heeft de opdrachtgever altijd een vraag, of soms zelf het antwoord al. Ze denken dan precies te weten wat ze willen, maar ik wil altijd terug naar de vraag en dan samen zoeken naar het juiste antwoord. Zo ontstaat een (over het algemeen) gezond spanningsveld tussen architect en opdrachtgever. Daarnaast heb je natuurlijk een locatie. Hoe draait de zon? Waar ligt de weg? Wat zijn de voorschriften?

Zo kun je al een heel eind komen zonder geïnspireerd te zijn door een schilderij van Van Gogh, al klinkt dat wel heel interessant voor de buitenwereld. Het is ook niet zo dat ik uren naar het plafond staar en dan ineens Eureka! In strips krijg je dan een lampje boven je hoofd. Nee, het is een proces. Trial and error en gewoon hard werken en proberen. Eigenlijk laat je jezelf dus inspireren door de gegevens (de ingrediënten), daar haal je zoveel mogelijk uit.

Bij het maken van een ontwerp, werk ik wel altijd vanuit een concept. Dit is een abstract idee dat ik in een paar kleine tekeningetjes kan uitleggen. Het geeft je houvast tijdens het ontwerpproces en het maakt de communicatie met de betrokken partijen makkelijker.

De ideeën voor deze concepten komen onbewust wel uit alles wat ik zie om mij heen. Dat zou je inspiratie kunnen noemen. Zoiets haal ik uit films, kunst, muziek, mijn andere werkzaamheden (vertel ik zo), maar vooral door nieuwsgierig te zijn en goed om je heen te kijken. Met wat voor middelen werkt een filmregisseur om iets te bereiken? Hoe bouw je een brug met 1 materiaal? Beperkingen (budget, ruimte, etc.) bevorderen creativiteit. Het is daarom ook veel interessanter om een ontwerp te maken waarbij je rekening moet houden met regelgeving, budget en een pain-in-the-ass opdrachtgever, haha! Dan haal je het beste in iedereen naar boven.

Na dit proces kan ik dan uitleggen waarom dit een goed ontwerp is. Dan hoef je het ook niet over mooi of lelijk te hebben, dat blijft een mening. Een stoel kun je mooi of lelijk vinden, maar als je na een week rugklachten krijgt, klopt er iets niet. Functionaliteit gaat dus voor esthetica, maar het liefst in harmonie met elkaar. Dat is goed design!

Maar, there’s more to you than meets the eye: wat doe je zoal naast je werk als architect en wat brengt dat jou?

Naast mijn werk ben ik inderdaad op meer fronten actief. Vooral omdat ik het leuk vind. En ik merk dat het mij ook enorm inspireert om met andere dingen bezig te zijn, van mensen te leren. Andersom ook, kun je als architect weer een hele andere blik werpen op bijvoorbeeld teamflow. Ik werk af en toe samen met Jef van den Hout van Flow Concepts. Een organisatie die teams beter laat presteren. Voor hem heb ik een stuk geschreven over de relatie tussen flow en architectuur. Dat mocht ik in het voorjaar op de Universiteit van Kopenhagen presenteren. Een geweldige ervaring en ook weer interessant om bijvoorbeeld te kijken hoe je met architectuur mensen beter kunt laten presteren in een gebouw. Daarnaast organiseren we ook gave workshops en inspiratie events voor bedrijven.

Ook schrijf ik voor Manify, een online lifestyle magazine voor (jonge) mannen met 200.000 unieke lezers per maand. Toen ik begon had ik geen doel. Ik wilde gewoon schrijven en ben begonnen met stukjes over architectuur. Ik vond het niet heel spannend of leerzaam om te doen, maar ik was wel aan het schrijven. En uiteindelijk ben ik bijzondere mensen gaan interviewen. Victor Mids, The Iceman, Björn van der Doelen. Waarom doen ze wat ze doen? Hartstikke leuk en inspiratievol! Het heeft me geleerd om dingen niet helemaal tot in de perfectie uit te denken, maar gewoon te doen en zien waar het je brengt. Interviews doen… nooit aan gedacht. Haha.

Soms geef ik presentaties in het onderwijs. Je geeft dan een deel van jouw kennis, maar gaat dan met een lading energie naar huis van al die enthousiaste leerlingen. Het is een wisselwerking.

Momenteel ben ik vooral bezig met Bank15, samen met Jerry Opier (ook al een Waalwijker). Hij zet in Tilburg iets fantastisch neer. Een prachtig gebouw aan de Spoorlaan waar talent, creativiteit en ondernemerschap elkaar opzoeken en versterken. Het gaat om delen, leren, ontwikkelen, maar er zit ook gewoon een commerciële factor in. Een zelfstandig eco-systeem. Fantastisch. Niet zo gek dus dat dit op mijn pad is gekomen. Het is een combinatie van alles waar ik op dit moment mee bezig ben en energie van krijg.

Druk bezet! Kom je geen tijd tekort?

Jazeker! Daarom ga ik vanaf 1 januari voor mezelf beginnen. Dat wordt een combinatie van alles wat ik hierboven geschreven heb. Daarom start ik niet alleen een architectenbureau, maar geef ik ook presentaties, blijf ik verbonden aan het onderwijs, organiseer ik met flow creatieve workshops, schrijf ik voor Manify en zal ik actief blijven voor BANK15, waar ook mijn nieuwe kantoor gevestigd zal zijn.

En als laatste even inzoomend op het thema van deze blogs: inspiratie, waar haal je dit zelf vandaan, voor alles wat je onderneemt?

Inspiratie haal ik dus vooral uit het leven zelf. Door steeds weer net iets anders te doen, leer je om bepaalde zaken vanuit verschillende perspectieven te kunnen bekijken. Misschien wel een voorwaarde om creatief te zijn en te ontwerpen.

Wauw, Vincent…. Dank voor het kijkje in jouw leven en hoe jij tegen het onderwerp inspiratie aankijkt. Je inspireert ons, maar zeer zeker ook anderen. We blijven je volgen!